Stryktipset hade premiär den 20 oktober 1934 när den första stryktipsomgången gick av stapeln. Efter det har Stryktipset blivit en slags institution i svenskt spelande på fotboll. Stryktipskupongens matcher varierar under året beroende på hur fotbollssäsongerna spelas i de olika länderna men framförallt är det Premier League, Championship, Allsvenskan och Superettan matcher vi har att tippa på. Tippa 1X2 på tretton matcher trollbinder än idag ett helt fotbollsintresserat Sverige!

Stryktipset berör och förbrödrar oss svenskar

Stryktipset

Det har gått att spela på Svenska Spels stryktipset i snart över 80 år och för många svenskar och framför allt grabbar så är det veckans höjdpunkt! Uppladdningen börjar för många redan på onsdagen när de första stryktipsförslagen levereras. Man börjar analysera matcherna och försöker komma fram till vilket spelsystem man ska köra. Hur många hel och halvgarderingar ska kupongen innehålla. Vilket budget har man tänkt att röra sig med. Ibland hamnar man i svåra lägen där man gärna vill ha med en halvgardering till för att man inte får ihop sitt system och ofta så leder det till att man kompromissar och tar bort en halvgardering någon annanstans på stryktipskupongen.

När väl Lördagen närmar sig så brukar man diskutera med polarna via sociala medier vilka matcher man tror på. Det är också sällan som man planerar långt i förväg var man ska se Tipslördag. Det brukar nästan alltid ske spontant och klockan 15.00 – 16.00 så brukar folket trilla in, kaffebryggarna är laddad och chipsskålen står framme. Ett 6 pack folköl hör till och sen är det bara att invänta pling i rutan. Man har sitt favoritlag och det brukar ofta leda till heta diskussioner och ibland personliga påhopp som på nått sätt hör till. Stryktipset avgörs alltid sista 10 min då det händer mycket i matcherna. Vet inte hur många gånger man haft 10 – 11 rätt och väntar på att de två sista matcherna ska plinga rätt men det brukar alltid bli tvärtom och man tillslut får 7 – 8 rätt. Det är detta som berör oss svenskar. Det blir en otrolig sammanhållning och avkoppling framför tv:n. Det är helt enkelt veckans höjdpunkt. Men det finns en baksida..

Tipslördags baksida

Jag säger inte att det behöver vara såhär överallt men det finns en liten baksida med veckans höjdpunkt och det är ifall sambon eller frun är totalt ointresserade. För dem kan lördagen vara en höjdpunkt av ett annat skäl och det kan vara att umgås med familjen eller åka iväg och träffa släkt och vänner. I många fall leder detta till en konflikt i de svenska hushållen. Man vill helt enkelt inte missa matchen och framför allt inte tipslördag med pling i rutan. Hur många har inte hört ”- Den där jävla fotbollen”. En gammal fotbollsspelare fick en gång ett val från sin bättre hälft. ”- Det är mig eller fotbollen”. Det var inget svårt val sa han och hon flyttade kort därefter. Han valde fotbollen med andra ord. Så visst det finns en baksida men i vissa fall så är hela familjen intresserade och det är bara att säga grattis till er.

Vi tippar emot varandra

Vi är 8 grabbar som gjort en intern tävling av stryktipset. Tävlingen pågår under 6 veckor och handlar om att den som dragit in mest pengar får 300 kr av de andra. Totalt blir det en summa på 2100 kr till den som tippat bäst under de 6 veckorna. Under 6 veckors perioden har var och en, en budget på 400 kr att röra sig med. Det vill säga, lämnar du in ett system för 64 kronor så dras det från budgeten den veckan. Man kan välja att lämna in en enkelrad för 1 krona och spara budgeten till kommande omgångar. Efter avslutad tipstävling får även den som vinner lämna in ett gemensamt stryktipsförslag där var och en bidrar med 100 kr var. Vi brukar samlas på O’learys den helgen för att följa det gemensamma stryktipset. Detta är givetvis en anledning till att umgås. Istället för tex en ölprovnings grupp eller herrklubb så hittar man på saker utöver stryktipset. Ibland bokar vi in en resa där vi drar till England för att se den brittiska fotbollen osv. Hela tipstävlingen gör att det blir en diskussion om och runt i kring tipset, premier league och varandras privatliv.

Svenskt Spels stryktipsförslag

I och med tipstävlingen så brukar vi publicera vårat stryktipsförslag här på Svenskt Spel. Det är inget stort system men vi försöker reflektera en del kring matcherna och dela med oss av våra spikar. Här kan ni läsa mer om Svenskt Spels stryktipsförslag om stryktipset. Vi har lyckats få 13 rätt en gång men det var ett speciellt system som inte basera sig på särskilt mycket kunskap. Vi körde ett reducerat system för 222 kr som bygger på att man tar ut 4 säkra matcher och helgarderar resten. Sätter man de 4 säkra matcherna så är det minst 11 rätt på en rad. Jag och kompis i det här fallet hade turen och fick 13 rätt på en rad. Det blev tyvärr ingen vidare utdelning med 9700 kr att dela på. Det roliga med systemet är att man kan försöka ta ut 4 matcher som inte är så säkra och därefter helgardera stryktipsets på förhand säkra matcher och hoppas på skräll. Då kan det bli mycket pengar även på 11 och 12 rätt. När det gäller våra stryktipsförslag så kör vi perioden augusti till maj när Premier League pågår. Det känns inte så intressant att analysera tipset när det består av allsvenska matcher och superettan mitt i sommaren.

Reklam från Svenska Spel

Det finns ett par härliga reklamfilmer att ta till sig inför Lördagen. Här har faktiskt Svenska Spel lyckats riktigt bra då man får en rejäl känsla och längtan till att det ska bli lördag! Här är några reklamfilmer som Svenska Spel har kört genom åren.

2013 – Brorsan

https://www.youtube.com/watch?v=DamoU4gGPbs

2012 – Vi ses på Lördag

2009 – Stryktipset 13 rätt är respekt

 

1997 – Cantona

Det kanske är den mest kända reklamfilmen för stryktipset genom alla tider!

 

Vägen mot 13 rätt

Det är inte alla som får uppleva en rad med 13 rätt under ens livstid. Men det är det som motiverar än att någon gång lyckas. Stryktipskupongen har inte alltid bestått av 13 matcher. År 1969 ändrades antalet matcher till 13 och namnet på högsta vinsten byttes från ”tolvan” till det lite mer konstiga smeknamnet ”trettan”. I närtid år 2004 så infördes mer spänning åt svenska folket då ”13 plus” blev ett tillägg till att vinna mer pengar. Idag har det bytt namn till dubbelvinsten. Svenskt Spels favoritsystem är R-4-4-144. Det vill säga fyra helgarderingar och 4 halvgarderingar för 144 kronor. Systemet har 12 rätts garanti och är riktigt vasst! Häng på nu och läs våra stryktipsförslag om Svenska Spels stryktipset så kanske vi ses på Lördag!